אין דבר קסום יותר בספרדים משמחת החיים האותנטית השופעת מהם. אין ספק שזה מעורר קנאה. אחד הדברים הראשונים ששמתי אליהם לב כשהגעתי לברצלונה הוא שספרדי בן 60 לא איבד ולו מעט משמחת החיים שלו מאז היה בן 16. וכך, בכל אירוע או פסטיבל אכן תגלו שצעירים ומבוגרים כאחד, על אף פערי הדורות- יודעים לחגוג בהרמוניה נפלאה.
אם יש משהו שייאמר לזכותם של הספרדים הוא שהדבר שהם יודעים יותר מכל הוא לחגוג את החיים. כל יום הוא סיבה למסיבה, והספרדים יעשו הכל כדי למצוא תירוץ לארח או להתארח אצל חברים ומשפחה, לפתוח כמה בקבוקי יין, להוריד כמה פחיות בירה ופשוט ליהנות, לשם ההנאה ותו לא. המנטליות הספרדית משדרת משהו פשוט מיסודו- נולדנו כדי לחגוג את החיים, ובוודאי שלא נולדנו כדי לעבוד. אין הם מזלזלים בערך העבודה, אבל היא לא נמצאת בראש סדר העדיפויות שלהם.
דבר נוסף ששמתי לב אליו הוא שבספרד בכל שני וחמישי מתקיים חג. איזה חג? מה חוגגים? זה ממש לא משנה. ישנם חגים שאכן מרגישים את אווירת החג באוויר, בקישוטים ברחובות או במאכלים המסורתיים שניתן להשיגם בקונדיטוריות. אולם יש חגים שבהם הכל סגור, אף אחד לא עובד, אווירת החג אינה מורגשת בחוץ, אבל בתוך הבית, סביב השולחן עם בקבוק יין במרכז- החגיגות בעיצומן.
על כן, לפני שמגיעים לברצלונה כדאי לבדוק היטב אילו חגים מתקיימים בתקופה זו. יש חגים שבהחלט כדאי להגיע לכאן ולהשתתף בחגיגות, אולם ישנם חגים שבהם הרחובות חצי ריקים, החנויות סגורות, ולתייר- זה לא ממש כיף גדול. בלוג זה מאגד את רשימת החגים והפסטיבלים הנחגגים בעיר, ואם אתם כבר פה בחג- תחגגו יחד איתם כאילו אין מחר.
ינואר
השנה החדשה (Año Nuevo)
ה-1/1 הוא יום השנה החדשה, והחגיגות מתחילות ערב לפני כן ב-31/12. יום זה הוא יום חופש ציבורי ובמהלכו רוב המקומיים מעדיפים לנמנם כי ערב לפני כן רובם הלכו לישון עם שחר בחגיגות סוף השנה, ואם לא התחלת את השנה עם הנגאובר- סימן שמשהו לא בסדר איתך. על כן, ה-1 בינואר הוא בדרך כלל יום שקט וכמעט הכל סגור. בצהריים בדרך כלל אוכלים עם המשפחה את שאריות ארוחת הערב ובקיצור, זהו יום מנוחה, והמנוחה מקודשת לספרדים יותר מכל, כך שאין דרך אידיאלית מזו לפתוח את השנה שבפתח. בכל אופן, עבור התייר האווירה היא עדיין חגיגית, הקסם של ימי חג המולד עוד באוויר, כולם מלאים בשמחה ואנרגייה טובה, ובכלל, מומלץ מאוד לחגוג את הסילבסטר בברצלונה (פירוט מופיע בסוף הבלוג). מה שכן- החנויות סגורות, אז את השופינג תשאירו ליום אחר(:
חג שלושת המלכים Los Reyes Magos
חג זה נחגג בערב של ה-5/1 וה-6/1.
על פי הברית החדשה מסופר כי שלושה מלכים עשו את כל הדרך מן המזרח הרחוק עד האסם בבית לחם בו נולד ישו כדי להעניק לו מתנות ולהפיץ את דבר הולדת המשיח ברחבי ממלכותיהם. כך, על פי האגדה, בלילה של ה-5.1 מדי שנה פוקדים המלכים כל בית ובית ברחבי הגלובוס ומותירים מתנות לילדים. על-פי המסורת, מגיעים המלכים כשהם רכובים על גבי גמלים ועל כן, העירייה מארגנת תהלוכת מלכים הנקראת Cabalgatas, מצעד מרשים, צבעוני ומרהיב ובו תחפושות, אמנים ושלושה מלכים המחלקים טונות של ממתקים לכל מי שרק חולף לידם. בערב זה כל המשפחות יוצאות לחזות בהגעת המלכים לאורך מסלול התהלוכה, מנופפות להם לשלום ואוספות מן הממתקים שהמלכים משליכים. אין ספק שזהו אחד החגים המקסימים ביותר בספרד אולם קחו בחשבון שה- 6.1 הוא יום חופש ציבורי והחנויות סגורות. טוב לדעת גם שב-7.1, יום אחרי החג מתחילה עונת הסיילים עם הנחות של עד 70% הנחה!
פסטיבל הגיטרה בברצלונה El Festival de Guitarra de Barcelona
פסטיבל הגיטרה בברצלונה (El Festival de Guitarra de Barcelona) הוא פסטיבל עונתי בו משתתפים ומופיעים נגני גיטרה מכל העולם והוא מתקיים בברצלונה כל שנה בחודשי החורף והאביב. הפסטיבל הוא אירוע אחד מתוך רבים של The Project- אחד היזמים העיקריים של הופעות בספרד. ה"פרוייקט" מארגן למעלה מ-400 הופעות בשנה עם נוכחות שנתית ממוצעת של למעלה מ -500,000 צופים בהופעות מעשרות סגנונות מוזיקה שונים. מיזם The Project אף זכה במדליית זהב לתרבות על ידי מועצת העיר ברצלונה.
פברואר
פסטיבל סנטה אולליה Les Festes de Santa Eulàlia
זהו אחד הפסטיבל הגדולים ביותר בברצלונה המתקיים כל שנה ב- 12 לפברואר ונמשך כשלושה ימים. ביום זה חוגגים את חג הקדושה אולליה- הפטרונית של ברצלונה שעל שמה קרויה הקתדרלה של העיר, שם היא גם קבורה. על פי האגדה, הקדושה אולליה הייתה ילדה נוצריה שחיה בברצלונה במאה השלישית לספירה, והוצאה להורג על ידי הרומאים אחרי שסירבה לוותר על אמונתה בדת הנצרות.
על אף שהחג הוא חג דתי, הפסטיבל מכיל פעילויות רבות לכל המשפחה, מופעי רחוב, מצעדי ראווה ואירועים שונים המותאמים מאוד לילדים ומתקיים ברחבי העיר אך במיוחד בעיר העתיקה- ברובע הגותי בצמוד לקתדרלה ובכיכר העירייה. הדבר היפה ביותר בחג (ובמיוחד עבור התיירים) הוא שהפסטיבל מכיל את כל המנהגים הקטלאניים המסורתיים כגון מצעד הבובות הענק- Gegants, המגדלים האנושיים- Castallers, ריקודי העם הקטלאניים- Sardana, מופעי אש, תזמורות, סדנאות למשפחה ועוד. החג נקרא גם "חג האורות" ועל כן ישנם עשרות מייצגי אמנות של משחקי אור הנמצאים במבנים עתיקים שונים ברחבי הרובע הגותי במהלך שעות הערב. המייצגים מרהיבים והכניסה אליהם חופשית. בנוסף, בימי הפסטיבל הכניסה היא בחינם למוזיאונים רבים ברחבי העיר.
שורה תחתונה-שווה מאוד לבקר בעיר בימי הפסטיבל. רק קחו בחשבון שאם המלון שלכם נמצא ברובע הגותי- ייתכן שתתקשו להירדם.
מרץ
פסטיבל הסוכריות סנט מדיר Festa de Sant Medir
פסטיבל סנט מדיר (Festa de Sant Medir) הוא פסטיבל ייחודי ומסורתי בברצלונה המתקיים כל שנה ב-3 במרץ בשכונה הבתולית Vila de Gracia. הוא ידוע כפסטיבל המתוק ביותר משום שבמהלך המצעד מחולקים אינספור סוכריות!
החג קרוי על שמו של הקדוש מדיר- הקדוש המגן של האיכרים שחי בכפר בקרבת העיר ברצלונה בשם Sant Cugat. בשנת 1830 אופה בשם ג'וזף שחי ברחוב Gran de Gracia חלה. ג'וזף נדר נדר שאם אלוהים ירפא אותו, הוא יקיים עלייה לרגל שנתית לכנסיית סנט מדיר. האופה אכן החלים והודיע על עלייתו לרגל אל הכנסייה על ידי הכאה בתופים בעודו הולך ברחוב ומחלק ממתקים. לאורך השנים התקבצו סביבו עוד ועוד אנשים, עד שלבסוף המסורת הפכה לפסטיבל גדול ומפורסם בברצלונה הכולל חלוקת סוכריות צבעוניות ומתוקות.
במהלך הפסטיבל ישנן תהלוכות מרשימות הצועדות ברחבי שכונת גרסיה. התהלוכות מתאספות ברחוב Carrer de Sant Salvador, וכוללות סוסים רתומים לעגלות, משאיות מקושטות, תזמורות עם תופים וחצוצרות ועוד. התהלוכה ממשיכה דרכה לרחוב Gran de Gracia ומסתיימת בסוף הרחוב, שם נמצאים גני גרסיה. בסוף הערב ישנו מופע זיקוקים הסוגר את החגיגה הצבעונית. המיקום המומלץ לעמוד בו כדי ליהנות מהתהלוכה הוא קצת לפני נקודת הסיום של המצעד הראשי.
מרתון ברצלונה Barcelona Marathon
מרתון ברצלונה (Barcelona Marathon) הוא אחד המרתונים החשובים באירופה ובין הפופולריים בעולם המרתונים. הוא מתקיים מעל ל-35 שנה ברציפות ונערך בחודש מרץ כשאורך המרתון כ-42,195 ק"מ ועובר דרך האזורים היפים והציוריים ביותר בברצלונה. במרתון משתתפים רצים ממדינות רבות כאשר לישראל נציגות מכובדת מאוד כמעט בכל שנה.
כמו בכל עיר המקיימת מרתון, גם ברצלונה מנצלת את האירוע למסיבה עירונית שכל העיר משתתפת בה. המסלול מתחיל סמוך לכיכר אספנייה לרגלי הר היהודים, עובר דרך אצטדיון הקאמפ נואו, חולף לצד הסגרדה פמיליה, חוף הים ועוד. בזמן הריצה הכבישים חסומים כך שהאוטובוסים אינם פועלים, אולם המטרו פועל כרגיל. בנוסף, בימים הסמוכים למרתון ישנה תערוכת ספורט מהטובות בעולם בסמוך לכיכר אספנייה. רמת הקושי של מרתון ברצלונה נחשב לבינוני שכן אין הרבה עליות וירידות תלולות, ולמעשה הוא די מזכיר את מרתון תל אביב. מי שרוצה להשתתף במרתון ניתן כמובן לרוץ חצי, כ-21 ק"מ, ואף 5 או 10 ק"מ.
אפריל
חג הפסחא בברצלונה Semana Santa
חג הפסחא הוא פסטיבל וחג נוצרי המציין את תחייתו של ישו על פי הברית החדשה. השבוע שקודם לחג הפסחא נקרא "השבוע הקדוש" (Semana Santa), שהוא השבוע האחרון של 40 ימי התענית שלפני חג הפסחא, ומוקדש לשחזור אירועי השבוע האחרון בחייו של ישו. היום הראשון נקרא "יום ראשון של הדקלים" -Diumenge de Rams ומציין את כניסתו של ישו לירושלים, כשעל פי המסורת הנוצרית נתקבל ישו בנפנוף כפות תמרים על ידי תושבי העיר. ביום זה מתקיימות תהלוכות ומצעדים בברצלונה וניתן לראות את המקומיים אוחזים בעלי דקל מקושטים. בהמשך ימות השבוע המקומיים חוגגים את החג במנהגים כמו ניקיון הבית וטקסי מיסה, וביום שישי שוב ישנה חגיגה גדולה. יום זה נקרא "יום שישי הטוב"- Divendres Sant ובו חוגגים את צליבתו של ישו. ביום זה נערך המצעד הגדול והחשוב ביותר של השבוע. זהו גם יום חג ציבורי בו רוב החנויות סגורות, אבל מסעדות ומוזיאונים פתוחים. "יום שבת השקט" הוא יום מנוחה מכל מלאכה, ויום ראשון- שהוא חג הפסחא עצמו מסמל את תחיית ישו ותום הצום.
הטקס המרכזי בסמנה סנטה הוא "הפרוססיון"- תהלוכה העוברת ברחובות העיר. המשתתפים לובשים תלבושות מיוחדות ונושאים את ארונו של ישו שעליו פסלים גדולים. למען האמת, הפסטיבלים הדתיים הגדולים ב״שבוע הקדוש״ מתקיימים דווקא בערים מחוץ מברצלונה כך שברצלונאים רבים יוצאים מן העיר. בקטלוניה החג מסתיים ביום שני ונקרא יום העוגות- Día de la mona de Pascua -מסורת קולינרית חשובה של חג הפסחא בו כל הקונדיטוריות אופות עוגות מסורתיות וצבעוניות. זהו גם יום חג ציבורי בו החנויות סגורות אבל המסעדות והמוזיאונים פתוחים.
במהלך חג הפסחא עצמו (אחרי השבוע הקדוש) שוררת בברצלונה אווירה חגיגית במיוחד, המתבטאת בפסטיבלים, מצעדים ושווקים צבעוניים. במהלך השבוע הקדוש מתקיימים שווקי Feria de Ramos בהם מוכרים כפות דקלים מיוחדות לטקס "יום ראשון של הדקלים". השווקים נמצאים במספר מוקדים מרכזיים בעיר כמו בשדרת הראמבלה ומול כנסיית הסגרדה פמיליה.
החנויות יהיו סגורות ב"יום שישי הטוב", ביום ראשון, וביום שני- חג הפסחא עצמו, לכן בימים אלו החנויות סגורות אולם המסעדות והמוזיאונים פתוחים.
חג ג'ורדי - יום האהבה של קטלוניה Sant Jordi's Day
"יום הקדוש ג'ורדי" (Sant Jordi's Day) הוא ללא ספק החג האהוב עליי ביותר בברצלונה!! ידוע שהקטלאנים הם עם רומנטי, ואין ספק שזהו היום בו הם מפגינים את כישוריהם המרשימים בתחום, שכן חג זה הוא יום האהבה המקומי ונחגג ברחבי קטלוניה ב-23 באפריל מדיי שנה ונקרא על שם הקדוש ג'ורדי, הקדוש המגן של קטלוניה.
האגדה הנוצרית המפורסמת מספרת על האביר על הסוס הלבן שהציל נסיכה מיידי דרקון יורק אש. ברגע שהביס ג'ורדי את הדרקון, ניגרו כמה טיפות דם אדומות על האדמה, ושם צמח ורד- אותו העניק ג'ורדי לנסיכה. על כן, בחג זה נוהגים הגברים להעניק ורדים לנשותיהם, כשלא מדובר רק לבנות הזוג, אלא גם לאמא, לאחות לחברה טובה ולכל הנשים בחייהן.
עם השנים התפתחה מסורת בה הנשים, כהוקרת תודה לגברים, נוהגות להעניק להם בחזרה ספרים (אני מעדיפה ספר אם תשאלו אותי). על כן, לחלוטין ניתן לקרוא ל"יום ג'ורדי" גם "יום הספר". העיר כולה מתכסה דוכני ורדים לצד דוכני ספרים וזה פשוט מקסים! כשרומנטיקה ואינטלקטואליה נפגשים זה אפילו יותר סקסי, וסופרים מקומיים נחשבים באים לחתום על ספריהם בדוכנים השונים.
הדבר היפה ביותר בחג זה מעבר לכך שכל העיר מתכסה דוכני ורדים הוא שהבניינים החשובים בעיר מקושטים בורדים! בתים של אנטוניו גאודי וכן בניין העירייה והממשלה מתכסים ורדים וזה פשוט מהמם. בימים אלה מבנים ומוזיאונים רבים נפתחים לקהל הרחב בחינם. כך למשל הכניסה לסגרדה פמיליה היא לגמרי בחינם אם קוראים לך ג׳ורדי בהצגת תעודה מזהה (תעדכנו את סטטיק). כמו כן אל תפספסו את הכניסה החינמית לבית הנשיא- ה-Generalitad, שכן כל העיצוב הפנימי שלו מושפע מהאגדה של הקדוש ג'ורדי.
שורה תחתונה, למי שמתכנן חופשה רומנטית בברצלונה- זהו החג האידיאלי להגיע לברצלונה, מה גם שהחנויות פתוחות כרגיל(:
מאי
אחד במאי - יום הפועלים הבינלאומי International Workers' Day
האחד במאי, יום הפועלים הבינלאומי מצויין מדי שנה ב-1/5 כביטוי לסולידריות בין ארגוני עובדים וכביטוי למאבק למען תנאי עבודה טובים יותר. יום זה הוא אחד מסמליו המרכזיים של הסוציאליזם, זהו יום חג ציבורי במדינות רבות, ולאחר מותו של פרנקו שבה ספרד לחגוג את החג בצורה חוקית. ברצלונה היא עיר עם מסורת קומוניסטית ואנרכיסטית חזקה והיסטוריה זו נשמרה עד היום באופייה של העיר ובאה לידי ביטוי גם בחג האחד במאי שבו מצעדים והפגנות גדולות ברחבי העיר. המקומיים בחופש אולם החנויות פתוחות.
יוני
פסטיבל המוזיקה פרימוורה Primavera Sound Festival
פסטיבל המוזיקה פרימוורה (Primavera Sound Festival) הוא פסטיבל מוזיקה מטורף המתקיים בברצלונה כבר למעלה מעשור ומאגד בתוכו ליינאפ של טובי המוזיקאים והלהקות החל מהופעות רוק, פופ, אינדי, אלקטרוני וגם הופעות של גדולי הדיג'יים. עבור חובבי המוזיקה- זהו אחד הפסטיבלים הנחשבים ביותר באירופה, ובוודאי בין הטובים בספרד. הפסטיבל מתקיים ב-Parc del Forum- ברחוב דיאגונל באיזור החוף, כרבע שעה ממרכז העיר וניתן להגיע אליו בקלות עם תחבורה ציבורית.
בנוסף, כחלק מהפסטיבל יתקיימו אירועים הכוללים הופעות במועדוני אנדרגראונד והופעות יומיות בפארקים ורחבות ציבוריות. שווה!!
פסטיבל סונאר Sonar Festival
פסטיבל סונאר (Sonar Festival) מתקיים בחודש יוני מדי שנה בברצלונה מאז שנת 1994. זהו פסטיבל מוזיקה בינלאומי של מוזיקה אלקטרונית מתקדמת יחד עם אמנות מולטימדיה אור-קולית וויזואלית מהמוערכים ביותר בעולם, אירוע המערב את כל החושים.
הפסטיבל מארח מדי שנה כ-80 אלף משתתפים, ושבר את שיא המשתתפים הגדול ביותר באירופה בשנת 2013 עם 121,000 איש. המטרה היא ליצור מערכת יחסים מיוחדת בין חדשנות, טכנולוגיה ויצירתיות. אין ספק שמגיעים אליו טובי הדיג'יים, חברות התקליטים והאמנים.
פסטיבל סונאר מספק שילוב נהדר בין פריצות הדרך הדיגיטליות של האומנות האלקטרונית והמקצב השמח והאינטנסיבי של מועדוני הלילה. מיקום הפסטיבל הוא באזור התערוכות והאירועים של ברצלונה- באזור הר היהודים וכיכר אספניה ומתקיים בשני מתחמים שונים, מתחם לאירועי היום ומתחם לאירועי הלילה. מומלץ!!
פסטיבל סנט ג׳ואן Nit de Sant Joan
פסטיבל סנט ג׳ואן הוא פסטיבל הנחגג בספרד בו חוגגים את היום הארוך ביותר של השנה והלילה הקצר ביותר (נקודת היפוך הקיץ). החגיגות מתקיימות במשך הלילה משקיעת החמה של ה-23 ביוני, והיום לאחר מכן- ה-24 ביוני, שהוא יום סנט ג׳ואן- יום חג ציבורי.
זהו הפסטיבל הגדול והרועש ביותר בברצלונה שכן ביום זה המקומיים מדליקים מדורות ואינספור זיקוקי דינור במשך כל הלילה. מסורת נוספת היא אכילת עוגה מסורתית ושתיית קאווה.
בימים שלפני החג מפוזרים ברחבי העיר דוכני זיקוקים וקפצונים, בהם קונים הורים וילדים, צעירים ומבוגרים זיקוקים, כך שאין מדובר במופעי זיקוקים ציבוריים כמו אצלנו ביום העצמאות מלבד מופע זיקוקים בודד שתוכלו לצפות בו הנערך מגג בית העירייה בכיכר סנט ג'אומה (שברובע הגותי) בסביבות השעה 19:30 ב-23 ליוני. במהלך הלילה הרעש והצלצולים נובעים מהמקומיים שרכשו את הזיקוקים שלהם ונשארים ערים כל הלילה כדי להדליק אותם תוך כדי שתייה ואכילה מרובה.
ה-24/6 הוא יום חופש ולכן בערב לפני יתקיימו מסיבות במועדונים ובברים שימשכו כל הלילה לתוך הזריחה. רובם הגדול של תושבי ברצלונה חוגגים באזורי חופי הים.
קחו בחשבון שבחג זה לא תוכלו לישון כמו שצריך משום שהפסטיבל רועש ביותר!
ה-24.6 הוא יום מנומנם שכן כולם בהנגאובר מהלילה הקודם, ועל כן גם החנויות סגורות.
פסטיבל וידה Vida Festival
פסטיבל וידה (Vida Festival) הוא פסטיבל מוזיקה בינלאומי שהתחיל דרכו ב-2014. הפסטיבל נמשך כ-4 ימים באיזור גדול סמוך לחוף הים ושם דגש על טבע ואומנות. לפסטיבל מספר במות, כשחלק מהן ביער ועל החוף, איזורי קמפינג ואפשרות לינה בחדרים. בפסטיבל מתחמים שונים: במות, שוק, "קן" להורים וילדים, סדנאות, הקרנות קולנוע, סיורי אופניים ועוד. כל זאת בנוסף להופעות החיות.
אתר.
יולי
רוק פאסט ברצלונה Rock Fest Barcelona
רוק פאסט ברצלונה (Rock Fest Barcelona) הוא פסטיבל רוק ומטאל כבד הנערך עונתית בפארק Can Zam בעיר סנטה קולומה דה גראמנט (Santa Coloma de Gramanet) הנמצא מרחק נסיעה של כ-20 דקות מברצלונה. הפסטיבל הוקם בשנת 2014 על מנת למלא את החוסר בפסטיבלי רוק ומטאל באזור.
כפסטיבל המוקדש בייחוד לרוק ו-heavy metal, יהיו בו הופעות של טובי הלהקות.
אוגוסט
פסטיבל מאס אי מאס MASiMAS Festival
פסטיבל מאס אי מאס (MASiMAS Festival) הוא פסטיבל המתקיים לאורך חודש אוגוסט בברצלונה החל משנת 2003, ובו אירועי תרבות במיקומים שונים ברחבי העיר. הפסטיבל נוסד על מנת לספק אירועי תרבות בחודש אוגוסט ה"יבש" בו רוב תושבי ברצלונה יוצאים מהעיר, על מנת לעורר את העיר ולהביא אליה מוזיקה חייה. את הפסטיבל מארגנת קבוצת Mas i Mas שבבעלותה פאבים, ברים, בתי קפה ומועדונים בכל רחבי ברצלונה, והאירועים מתקיימים בהם וגם במקומות מפורסמים כגון תיאטרון ליסאו, ארמון המוזיקה הקטלאנית, רובע אל בורן ועוד. הפסטיבל מתקיים לאורך כל חודש אוגוסט.
בפסטיבל מעל ל-300 הופעות וקונצרטים של מוזיקה בסגנונות ג'אז, פלמנקו, קלאסית, אלקטרונית ורוק.
DGTL festival
זהו פסטיבל מוזיקה אלקטרונית ואמנות שמקורו באמסטרדם, אשר הגיע בשנים האחרונות לברצלונה וגם לתל אביב. הפסטיבל הוא אירוע חדשני שמקדש טכנולוגיה ומארח שורה של אמנים ודיג׳יים מהגדולים בעולם לצד התגליות הטריות ביותר תחת הפקה אחת יוצאת דופן. הפסטיבל הוא חוויה רב חושית של אמנות, מוזיקה, תאורה ותפאורה באיכות בלתי מתפשרת ומציג שלוש במות עם תוכן מוזיקלי משובח שפועלות במקביל בכל רגע נתון. ההפקה מושקעת ומהודקת בכל רבדיה: דוכני מזון על טהרת הצמחוני (כחלק מהמהפכה הירוקה של DGTL), וידאו ארט מטורף, במות ענק וכמובן סאונד מוקפד. מעבר להיותו פסטיבל מוזיקה חדשני, DGTL חרט על דגלו שמירה על הסביבה וזכה בפרסים כפסטיבל הירוק ביותר באירופה. לפסטיבל יש תכנית מהפכנית לחסכון בחשמל, אוכל צמחוני בלבד, תוכנית הטבות למיחזור ועוד.
חג עליית מרים Assumption of Mary
ב-15 לאוגוסט חוגגים ברחבי ספרד את חג עלייתה של מריה השמיימה. בחג זה חוגגים את האמונה הנוצרית כי אלוהים לקח את מרים הבתולה לגן עדן לאחר מותה והוא נחגג בספרד ב- 15 אוגוסט כמו גם במדינות רבות אחרות. ביום זה בברצלונה לא תרגישו שום אווירת חג, ויש לקחת בחשבון שכל החנויות יהיו סגורות. עם זאת, כל אתרי התיירות והמסעדות פועלות כרגיל ובאותו היום מתחילות החגיגות של הפסטיבל השכונתי של גרסיה, ואת זה אתם לא רוצים לפספס!
פסטיבל גרסיה Fiesta mayor de Gràcia
פסטיבל גרסיה הוא פסטיבל הרחוב השכונתי הגדול, המרשים והחשוב ביותר בברצלונה ונערך בין ה-15-21 באוגוסט מדי שנה. זהו פסטיבל מסורתי של שכונת גרסיה הנחגג כבר למעלה מ- 200 שנה, מלא בדקורציה צבעונית ומאורגן על ידי תושבי השכונה. שכונת גרסיה הייתה בעבר כפר נפרד ועצמאי מחוץ לברצלונה עד שסופחה אליה באופן רשמי במחצית השניה של המאה ה-19. על כן, גרסיה היא שכונה עם זיקה עמוקה לשורשים ולמסורת הקטלאנית.
מטרת הפסטיבל היא לאחד את תושבי השכונה עם אירועים קהילתיים ופעילויות ולכן, הפעילות המרכזית של הפסטיבל היא קישוט הרחובות, כך שכל רחוב מקושט על ידי דיירי הרחוב בשיתוף פעולה מרהיב שמתחיל כחצי שנה לפני מועד הפסטיבל! התוצאה פשוט עוצרת נשימה- כל רחוב בוחר נושא, והכל מעוצב ברמה כל כך גבוהה שקשה להסבירה במילים. בסיום הפסטיבל מוכרז הרחוב המנצח, ובמהלך כל ימי הפסטיבל ישנן הופעות, מוזיקה, קונצרטים, דוכני אוכל ושתייה וסדנאות ופעילויות לכל המשפחה.
הכניסה לפסטיבל היא בחינם כמו גם ההופעות, כך שתצטרכו לשלם למעשה רק עבור הבירות שתשתו. במהלך שבוע זה המוזיקה פוסקת רק בשעות המאוחרות מאוד של הלילה, כך שתושבי השכונה לא ישנים במשך שבוע שלם (ואני אחת מהם), אבל כמו שכבר אמרנו- הספרדים יודעים לחגוג. הזמן הטוב ביותר לביקור בפסטיבל הוא בערבים החל מהשעה 20:00 כשמתחיל להחשיך. בשעות אלו תאורת הרחוב מאירה את הקישוטים ברחובות והמחזה פשוט מרהיב. מומלץ מאוד!!!
כדי להגיע לשכונת גרסיה יש לקחת מכיכר קטלוניה את הקו הירוק L3 ולרדת בתחנת Fontana, או לקחת את הקו הצהוב ולרדת בתחנת Joanic ומשם פשוט התחילו להסתובב בין הרחובות, הסמטאות והכיכרות המקושטים.
פסטיבל סירקיט ברצלונה Circuit Festival
פסטיבל סירקיט ברצלונה (Circuit Festival) הוא אירוע הקהילה הגאה להומואים ולסביות הבינלאומי הגדול ביותר באירופה. הוא מארח יותר מ-50 דיג'יים במשך 12 ימים של מסיבות, מתקיים בחודש אוגוסט ומגיעים אליו מדי שנה כ-70,000 מבקרים. בפסטיבל מסיבות, מוזיקה, אירועי פנאי, ופעילויות ספורט ומתקיים בו יום פארק מים באיליה פנטזיה (Illa Fantasia), שהוא כנראה מסיבת המים הגדולה בעולם ובה כ-8000 משתתפים. כמו כן מתקיימים בפסטיבל אירועים שונים כגון תערוכות, טורניר כדורעף חופים בחוף מרבייה (Mar Bella), שווקים ועוד. מומלץ מאוד לקהילה הגאה.
ספטמבר
היום הלאומי של קטלוניה Diada Nacional de Catalunya
היום הלאומי של קטלוניה מתקיים מדי שנה ב-11 בספטמבר והוא יום חופש ציבורי בברצלונה וקטלוניה כולה. אין זה בדיוק חג, אלא יותר יום המציין את אובדן העצמאות של קטלוניה לידי הספרדים. כיום, קטלאנים רבים עדיין נלחמים להשיג את עצמאותם חזרה מיידי הספרדים במיוחד לאור התרחישים שקרו ב-2017 בעקבות משאל העם שחולל סערה פוליטית ותקשורתית. תנועות לאומניות מארגנות הפגנות ואירועים ומנסות כמה שיותר להעלות את הנושא לשיח הציבורי. בשנים האחרונות ישנה עליה בהתעוררות הלאומית הקטלאנית ובדרישות לאוטונמיה תרבותית, כלכלית ושלטונית גדולה יותר עבור קטלוניה.
בקרב תנועות אלו יום זה נחשב יום חשוב המשמש להפגנת כוח פוליטי כלפי קטלוניה בכלל, וכלפי מערכת הממשל המרכזית הספרדית שבמדריד בפרט. הופעות מתקיימות בדרך כלל בכיכר קטלוניה וקונצרטים נוספים מתקיימים בשער הניצחון החל מהשעה 19:00.
משרדי ממשלה מסוימים פתוחים לציבור הרחב ליום פתוח בתאריך זה, וביניהם הפרלמנט הקטלאני בפארק סיוטאדלה (10:00-19:00) ובניין נשיא קטלוניה-Palau de la Generalitat בכיכר Plaça de Sant Jaume שברובע הגותי (10:00-16:00). מומלץ מאוד להיכנס!!
מאחר שאין זה באמת יום העצמאות הקטלאני, אלא יותר יום אובדן העצמאות, אל תצפו לחגיגות כמו ביום העצמאות אצלנו. במהלך היום בעיקר תראו אנשים רבים ברחובות עם דגלי קטלוניה, שרים המנונים ונואמים בפני קהל רחב. זהו יום חופש לאומי כך שחלק מהחנויות והמסעדות סגורות ביום זה (אבל לא כולן).
פסטיבל לה מרסה בברצלונה La Merce Festival Barcelona
פסטיבל "לה מרסה" הוא הפסטיבל הגדול, החשוב והמרשים ביותר בברצלונה בו חוגגים את יום הולדתה של הקדושה מרסה, בתולת החסד והרחמים ב-24.9. לה מרסה היא הפטרונית של העיר ברצלונה והתושבים מאמינים שהיא הצילה אותם פעמים רבות מידי אויביהם.
הפסטיבל נמשך כארבעה ימים בסוף ספטמבר ובמהלכו מתקיימים מאות אירועים קטנים וגדולים המתמקדים בתרבות הקטלאנית. עיריית ברצלונה מארגנת לצד החגיגות הדתיות שלל פעילויות תרבות ובידור עבור כל הגילאים. כיכרות רבים הופכים לרחבות ריקודים, בחוף מתקיימות תחרויות שונות ומשונות ובלילה בוערים השמיים ממופע זיקוקי דינור, אחד מהמופעים המרשימים בעולם בתחום. כדי לצפות בו כדאי להגיע לפלזה אספנייה.
באזור הנמל מקימים פארק שעשועים עם מתקנים לכל הגילאים כמו גלגל ענק, במהלך כל היום הרחובות גדושים במשפחות המשייטות בין מופעי המוזיקה והאטרקציות שבדרך. הברים והמסעדות רועשים וגועשים ובשעות הלילה ישנם מופעי ענק באיזור החוף, בהם מופיעים הזמרים והאמנים הטובים ביותר בספרד. האיזורים בהם מתקיימים מרכזי הפעילות הם בשער הניצחון, פארק הסיוטדלה, הרובע הגותי ואזור חוף הים. בבוקר שבת נפתחים האירועים הדתיים. לאחר טקס המיסה יוצאת תהלוכה עם דמויות הענק מן העבר של העיר (Los Gigantes) יחד עם פסל הבתולה לה מרסה. התהלוכה עוברת בכל רחבי העיר כשכל התושבים מנופפים להם לשלום. בנוסף, במהלך הפסטיבל נערכות תחרויות רבות של המגדלים האנושיים- המנהג הקטלאני המרשים ביותר.
בקיצור-ביקור בברצלונה במהלך חג לה מרסה הוא חוויה מדהימה ומומלצת מאוד.
אוקטובר
היום הלאומי של ספרד Festa Nacional d'Espanya
היום הלאומי של ספרד (Festa Nacional d'Espanya) הוא יום חג בספרד כולה, מתקיים כל שנה בתאריך ה-12 לאוקטובר והוא יום חופש ציבורי. החג נחגג בספרד יחד עם מדינות שונות ביבשת אמריקה וידוע בשם "יום קולמבוס" לציון יום הגעתו של קולמבוס ל"עולם החדש" (יבשת אמריקה) ב-12 לאוקטובר 1492. אולם שמו של היום שונה ל-Fiesta Nacional (החגיגה הלאומית) על מנת להתנער מכל קשר לקולוניאליזם הספרדי ההיסטורי ולאמריקה הלטינית. החגיגות המרכזיות הן כמובן במדריד ובהן מצעד צבאי בראשו של המלך וראש הממשלה.
החגיגות המרכזיות של יום זה הן חגיגות Nuestra Señora del Pilar- לפטרונית הבתולה של ספרד, אולם באופן טבעי, בעיר כמו ברצלונה השואפת להיפרדות מספרד- לא חשים אווירה חגיגית ועל כן על אף שזהו יום חופשי ציבורי, החנויות נשארות פתוחות.
פסטיבל הג'אז של ברצלונה Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona
פסטיבל הג'אז של ברצלונה הוא אחד מפסטיבלי הג'אז החשובים בעולם מסוגו ואחד מהפסטיבלים הוותיקים בברצלונה שהחל דרכו בשנות ה-60. האירועים מתקיימים בבית האופרה ליסאו, ארמון המוזיקה, תיאטרון BARTS, ותיאטראות ומועדונים נוספים בברצלונה. הכניסה להופעות השונות דורשת רכישה של כרטיס לכל אירוע בנפרד וטווח המחירים משתנה מאירוע לאירוע, כשחלק מהאירועים הם ללא תשלום.
הפסטיבל נערך בחודשי הסתיו- מסוף חודש אוקטובר ועד סוף חודש דצמבר.
ליל כל הקדושים בברצלונה Todos los santos
ליל כל הקדושים הוא חג עממי הנחגג במדינות נוצריות רבות מדי שנה ב-31 באוקטובר. במקור, לחג זה שורשים פגאניים, ומכאן ההשפעה של שדים ורוחות באווירת החג בקישוטים ובתחפושות, אך עם השנים החגיגות עברו תהליך של התנצרות עד שהגיעו לגלגולם הנוכחי כליל כל הקדושים- חג המוקדש לזכר כל מי שמצא את מותו בשל אמונתו בנצרות. ביום שלמחרת, ב-1 בנובמבר חוגגים בספרד את חג- Todos santos, יום חופש ציבורי בו משפחות נוהגות ללכת לבתי הקברות ולהניח זרי פרחים על קברי יקיריהם. מסורת נוספת היא שהילדים (וגם מבוגרים) מתחפשים לדמויות מפחידות כמו רוחות ומפלצות ויוצאים לאסוף ממתקים בין הבתים בשכונה (Trick or treat). זהו הערב היחידי בשנה בו הילדים מורשים לבצע מעשי קונדס במידה ולא קיבלו ממתק ולא להיענש על כך. בברצלונה המנהג הזה פחות נהוג, אך בתי עסק כגון מסעדות, ברים ובמיוחד מועדונים נוהגים לקשט את המקום באווירת החג ולערוך חגיגות. ב-1 בנובמבר החנויות סגורות.
דצמבר
יום החוקה הספרדית Día de la Constitución Española
יום החוקה הספרדית הוא היום בו חוגגת ספרד את הפיכתה לדמוקרטיה וחקיקת החוקה שלה, ב-6 בדצמבר 1978, אחרי שנות הדיקטטורה של המלך פרנקו. לרוב בברצלונה כל החנויות פתוחות.
25-26/12 - חג המולד Navidad
חג המולד הוא חג נוצרי המציין את הולדת ישו. הנוצרים מאמינים כי לידתו של ישו מהווה הגשמה של נבואות התנ"ך על בואו של המשיח אשר יגאל את העולם מחטאיו ויביא לגאולה.
החג מתחיל עם ערב חג המולד הנחגג בערב של ה-24/12, ונקרא בספרדית Nochebuena. במרבית המקומות בעולם בערב זה סועדים סביב שולחן יחד עם המשפחה, ולפי הפולקלור הנוצרי- מאמינים כי סנטה קלאוס עובר ומחלק מתנות לילדים. בספרד המסורת של סנטה קלאוס לא קיימת, ובברצלונה הדמות שמחלקת מתנות נקראת Caga Tio, בולי עץ עם פרצוף ורגליים שעל פי המסורת, בלע את כל הממתקים והמתנות של הילדים.
בספרד, דווקא ה-25.12 הוא היום החשוב של החג. ביום זה המשפחה עורכת ארוחת צהריים גדולה וחגיגית, ובמהלך היום פותחים מתנות. בנוסף, הספרדים- שידוע שאוהבים למשוך את החגיגות ככל הניתן, חוגגים ב-26/12 את יום סאנט אסטבן, כשלמעשה זה פשוט עוד יום חופש שהתווסף לחג המולד.
תיירים רבים חושבים שזה יכול להיות מאוד נחמד להגיע לברצלונה בזמן חג המולד, אולם האמת שזה לא ממש מומלץ. במהלך החג החל מה-24.12 אחה״צ עד ה-26.12 (כולל) כל החנויות סגורות ו-80% מהמסעדות סגורות במשך יומיים וחצי רצופים. בימים אלא המשפחות בדרך כלל נוסעות אל הסבא והסבתא, יושבים מול האח במשך ארבעה ימים, אוכלים, שותים וישנים סיאסטה, ובגדול ממעטים לצאת מהבית אל הקור. זהו החג הכי משפחתי שיש. אז מלבד האורות היפהפהיים המקשטים את העיר, לא מומלץ להגיע לברצלונה במשך חג המולד.
ערב השנה החדשה Año Nuevo
בארץ אנו קוראים לערב זה הסילבסטר, אולם פה פשוט "השנה החדשה". ערב זה נחגג בלילה שבין ה-31/12 ל-1/1, בלילה בו מקבלים את השנה החדשה ברעש וצלצולים.
מבחינת הנוצרים חג זה הוא המקבילה שלנו לראש השנה. על כן, בערב זה נהוג לאכול ארוחת ערב עם משפחה וחברים קרובים, ולאחריה- לצאת ולחגוג עד אור הבוקר. הברים, המסעדות והמועדונים שופעים באנשים מחוייכים ושיכורים, וכבר אמרנו שהספרדים יודעים לחגוג, כך שברצלונה היא ללא ספק המקום המושלם לקבל את השנה החדשה.
Comentarios